Athena SmartTrex - Mobil Depo ve Malzeme Yönetimi

Mobil Depo ve Malzeme Yönetimi Nedir

Depo yönetimi, gereksinimlerin karşılanması için elde bulundurulması gereken maddeler arasında denge kurmak amacıyla yapılan planlama, örgütleme ve kontrol işlemleridir.

Depo yönetiminin etkili ve verimli olarak kullanılması için ürün ve bilgi akışlarının hatasız yapılması ve kontrolü gerekmektedir. Günümüzün hızla değişen iş çevresinde müşteri taleplerine hızlı cevap vermek, esneklik ve doğrulukta tüm operasyonları maksimum düzeye çıkarabilmek, büyük maliyetler tutan envanter yerine doğru bilgiyi koyabilmek için bilgi akışının tam zamanında ve tam doğrulukta yapılması zorunludur. Günümüzde gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri kapsamında mobil uygulama yazılımları ile saha operasyonlarında kullanılmakta olan el terminalleri ve cihazları işletmelere bu konuda büyük destek olmakta ve katma değer sağlamaktadır.

Özellikle, dijital ve gerçek zamanlı gerçekleştirilmesi beklenen lojistik operasyonlar bir takım teknoloji ve ekipman kullanım ihtiyacını doğurmaktadır. Veri toplama ve iletişimi sağlama amacı ile kullanılan bu cihazlar lojistik bilgi sistemlerinin omurgasını oluşturmaktadır.

Mobil uygulama yazılımı, kullanıcı yararına bir grup koordine işlev, görev veya etkinlik gerçekleştirmek üzere tasarlanmış bir bilgisayar yazılımıdır.

El terminali; saha ekipleri tarafından kullanılan el bilgisayarlarına verilen genel addır. Bu bilgilerin transferi el terminalinin teknik alt yapısı ve çalışma şartlarına göre değişkenlik gösterir. Örneğin barkod okutma, karekod okutma veya manuel klavye kullanılarak bilgi girme yada dokunmatik ekran kullanılarak bilgi girme şeklinde gerçekleşir. Özetle el terminaleri, barkod, karekod veya manuel işlem yapılarak bilgi toplama, toplanan bu bilgilerin kayıpsız, hatasız istenen adrese online veya offline teslim etmeyi sağlayan, kullanılan alanlara ve yazılımlara göre değişkenlik gösteren kullanımı kolay, hızlı el bilgisayarlarıdır.


Mobil teknolojilerin gerek işletme gerekse kullanıcı açısından faydalarını genel olarak özetlemek gerekirse;

  • Sahada toplanan verinin merkeze hızlı ve doğru şekilde iletilmesini mümkün kılmaktadır.
  • Saha çalışanlarının yoğun olduğu satış ve servis odaklı şirketlerde süratin artmasını sağlamaktadır
  • Stok durumunu ve sevkiyatı sürekli olarak izleyebilme ve güncelleme imkanı sağlamaktadır
  • Anlık veriler vasıtasıyla envanter ve mali kayıtların sürekli güncel tutulması yöneticilere günün sonunu rahatlıkla görebilme imkanı sağlamaktadır
  • Depo uygulamalarında lokasyon verilerinin sürekli güncellenmesi ile stok verimliliği artmaktadır
  • Kablo vb donanım yatırımlarından tasarruf sağlamaktadır
  • Kullanıcıların işlerini yaparken anlık verilere ulaşabilmesi onları müşteri ya da amirleri karşısında güçlü kılmakta ve motivasyonları artmaktadır
  • Ofis kaynaklarının ofis içerisindeymiş gibi kullanabilme imkanı çalışanları mekana, masaya ya da araca bağlılıktan kurtarmakta ve insan kaynağı verimliliğini artırmaktadır
  • Ek dosya ve evrak taşıma zorunluluğunu ortadan kalkmaktadır
Mobil Malzeme ve Depo Uygulamaları Genel Özellikleri

Mobil depo yönetim sistemi, depoya gelen ürünlerin kabul edilmesinden sevk edilmesine kadar geçen tüm süreci (dış saha yönetimi dahil), mobil ortamda ve otomatik tanıma teknolojilerini kullanarak kaydedip raporlayan, içerisinde barındırdığı akıllı algoritmalarla süreç içerisinde adres belirleme, alokasyon yapma gibi konularda kararlar alarak çalışanları yönlendiren, kaynakların takibini ve planlamayı sağlayan sistemdir.

Athena tarafından geliştirilen mobil depo ve malzeme yönetimi sistemleri, çoklu platform şeklinde tasarlanmış ve iş ihtiyaçlarını karşılamak için özelleştirilebilir yapıdadır. Çoklu platform yapısında geliştirilen uygulama kablosuz bağlantı sağlanabilen tüm el cihazlarında kullanılabilir

El terminali üzerinden yapılan işlemler entegrasyonlar ile ERP sistemlerine aktarılabilir ve ilgili işemri satınalma ve satış siparişi vb. kayıtlar güncellenebilir. ERP 'de malzeme ve depo hareketleri otomatik olarak gerçekleştirilebilir.

Eğer harici depo kullanımı söz konusu ise farklı 3. Parti depo ve malzeme yönetim sistemleri arasında bilgi alışverişi webservis vb. teknolojiler ile gerçekleştirilebilir. Böylelikle el terminallerinden rahatlıkla hem iç hem dış sistemlerde yer alan malzeme durumu ve işlemleri yine online entegrasyonlar ile anlık sürdürülebilir

El terminaline mevcut hiyerarşi yapısına uygun onay süreçleri eklenebilir. Açılan kayıtlar el terminali kullanan veya kullanmayan kullanıcılara onay gönderilebilir. Böylelikle işlem güvenliği sağlanabilir.

Mobil Malzeme Ve Depo Uygulamaları
Athena tarafından geliştirilen ve kullanıma alınan mobil depo ve malzeme yönetimi uygulamaları bünyesinde aşadağıki temel fonksiyonlara yer verilmektedir.

Üretim Tamamlama: Vardiya bazlı üretimi tamamlanmış ürünler için üretim iş emirlerinin girişleri el terminali üzerinden barkod veya manuel giriş desteği ile kolaylıkla yapılabilir, otomatik/manuel malzeme ve kaynak tüketimleri uygulanabilir, hammadde ve bitmiş ürün malzeme hareketleri lot ve seri bazlı olarak anlık takip edilebilir

Depo Mal Teslimalma: Deponuzda mal kabul işlemleri el terminali barkod veya manuel giriş desteği ile hızlı bir şekilde yapılabilir ve ilgili satınalma siparişlerinin güncellemesi gerçekleştirilebilir. İş ihtiyaçlarına göre özelleştirilebilir mobil işlem ve sorgulama arayüzleri sayesinde mevcut iş yapınıza uygun bir şekilde bekleyen teslimalmalarınız kolaylıkla takip edilebilir.

Depo Mal Çıkış: Depo çıkış (müşteri sevk, tedarikçiye iade, vb) işlemleri el terminalinden kullanıcı dostu arayüzleri ile kolaylıkla yapılabilir. Mevcut onay yapısına ve işlem kontrollerine uygun şekilde onay süreçleri dahil ederek hız kaybetmeden işlemlerdeki kullanıcı hatalarının önüne geçilebilir.

Depolar Arası Transfer: Satınalınan ve satılan malzemeler için her tür depolar arası transfer işlemleri el terminali üzerinden, yerleşik depo ve işlem kurallarına uygun şekilde gerçekleştirebilir. Farklı coğrafi noktalardaki depo kullanıcıları arasında vakit kaybı olmaksızın bilgi transferi kolaylıkla gerçekleştirilebilir.

Sarf Malzeme Çıkışları: Sarf malzemelerin çıkışlarını el terminali üzerinden kullanıcı hatasız, hızlı ve güvenilir şekilde gerçekleştirilebilir. Sarf malzeme çıkışları gerektiğinde iş emirleriyle eşlenerek kolaylıkla takip edilebilir.

Yorum (0)

Haberler

Athena yeniliklerinden haberder olmak için email adresinizi listemize ekleyin.

Success! You've been added to our email list.
iletişim Bilgileri
  • Adres: Athena Bilişim Çözümleri A.Ş. Kozyatağı Mah. Hüseyin Çelik Sok. Nail Ergin İş Merkezi No:7 D:9 Kadıköy / İstanbul

  • Telefon: +90 (216) 706 58 00

  • Haritada göster: Harita